System HACCP służy ograniczeniu ryzyka występującego przy produkcji, przechowywaniu, transporcie i dystrybucji żywności. Dzięki posiadaniu tego systemu firmy zajmujące się pracą z żywnością mogą dostarczać produkty żywnościowe, które będą zdobywały większe zaufanie konsumentów. Mają oni bowiem pewność, że system HACCP zapobiega powstawania w danym przedsiębiorstwie zagrożeń dla produkowanej lub obracanej przez firmę żywności. Aby stworzyć system HACCP, podobnie jak to jest w przypadku systemu jakości ISO, należy najpierw rozpoznać sytuację firmy, określić wszelkie możliwe zagrożenia i opracować odpowiednie procedury unikania ryzyka w pracy z żywnością. Zajmują się tym wyspecjalizowane firmy mające doświadczenie w tworzeniu i wdrażaniu tego rodzaju systemów.

Sposoby na wykorzystanie sody w domu
Każda pani domu zna przynajmniej kilka zastosowań popularnej sody oczyszczonej. Niewątpliwie znajduje się ona w kuchni, ale nie tylko, w niemal każdym domu. Soda może być stosowana nie tylko jako dodatek do żywności, ale także jako środek czyszczący. Soda spulchnia ciasta, może być więc używana zamiast ...